11 Maart PEGIDA en Rechts in Verzet in Amsterdam (verslag van Laat Ze Niet Lopen)

Vandaag waren er twee extreem rechtse demonstraties in Amsterdam. Op het Waterlooplein demonstreerde Pegida en op het J.H. Hisgenpad demonstreerde Rechts in verzet. Onder druk van antifascisten die in actie kwamen werd de route van Pegida voor de helft in gekort.

Pegida, de van oorsprong Duitse extreemrechtse beweging, kwam vandaag voor de derde keer naar Amsterdam. Vanaf 13:30 werd duidelijk dat Pegida slechts 20 mensen op wist te trommelen. Er kwamen meer dan vier keer zo veel antifascisten op het Waterlooplein af om een tegengeluid laten horen.

Antifascisten hebben op verschillende manieren Pegida kunnen overstemmen en tegenhouden: Rookbommen werden afgestoken, er werd lawaai gemaakt, leuzen werden geroepen, steigers werden beklommen en spandoeken werden uitgehangen. Pegida wou in eerste instantie een route lopen naar het Museumplein maar door druk van antifascisten die in actie kwamen werd de demonstratie al op het Frederiksplein ontbonden. Hierdoor kon Pegida maar de helft van hun route lopen. De antifascistische acties waren dus zeker succes vol.

Kort, en eigenlijk ook niet zo krachtig. Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, was namelijk niet te verstaan dankzij de antifascisten. Op het Frederiksplein heeft de politie de demonstratie van Pegida ontbonden. Op het plein stonden meer ME-bussen dan Pegida-demonstranten. Edwin Wagensveld probeerde zich snel uit de voeten te maken door in de tram te stappen, maar hij werd tegengehouden door enkele antifascisten. Tijdens de demonstratie werden antifascisten in de gaten gehouden, gefilmd, gecontroleerd en gevolgd. Uiteindelijk zijn er 9 antifascisten hardhandig opgepakt, zo werd iemand die in een rolstoel zat hardhandig omgegooid, uit de rolstoel getrokken en gearresteerd.

Rechts In Verzet
Recht in Verzet, een nieuwe extreemrechtse groep onder leiding van Hugo Kuipers, kwam voor het eerst in het nieuws toen de groep een onthoofde pop ophing bij een moskee met een briefje er op waarop stond dat “de islamisering moet stoppen”. Ook stond er de tekst “geen megamoskee in Noord”. Vandaag kwamen alle 8 aanhangers van Rechts in Verzet naar Amsterdam Noord. De demonstratie werd overschreeuwd door antifascisten die leuzen riepen als: “Amsterdam, nazivrij!” Buurtbewoners reageerden afkeurend op Rechts in Verzet en protesteerden samen met antifascisten tegen de aanwezigheid van extreemrechts in Noord. Politie Amsterdam was uiteraard ook weer van de partij en heeft tussendoor nog enige racistische uitspraken gedaan als: “De Marokkaanse jongeren die hier staan te protesteren, komen alleen om te vechten.” We weten weer aan wiens kant de Politie Amsterdam staat. Laat Ze Niet Lopen is juist blij met dit antifascistische tegengeluid vanuit de wijk.

De originele link:
http://laatzenietlopen.blogspot.nl/2018/03/antifascisten-dwarsbomen-pegida.html

Zie ook:
https://www.indymedia.nl/node/42951

http://www.at5.nl/artikelen/179512/11-arrestaties-bij-pegida-demonstratie-na-hitlergroeten-en-vuurwerk-

https://www.vice.com/nl/article/neqx98/pegida-lijkt-op-sterven-na-dood