Droeftoeter Deún

Het verhaal begint, zoals helaas veel verhalen beginnen tegenwoordig, met Geert Wilders. De geblondeerde man stond op 8 december 2017 voor het oude gemeentehuis in Utrecht hetzelfde riedeltje op te houden als altijd; de Islam dit, de Islam dat, <plaatsnaam van huidige locatie> is ultralinks, en de PVV gaat alles beter maken. Niks nieuws onder de horizon. Helaas kwam er deze keer nog een toevoeging, de PVV gaat namelijk meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. Met aan het roer, lijsttrekker PVV Utrecht, Henk van Deún.

Deuntjes bij Bingo FM
Zoals gebruikelijk, duurde het niet lang voordat de PVV weer in opspraak kwam. Eerst was de PVV Rotterdam aan de beurt. De lijstrekker, Géza Hegedüs, was namelijk binnen een dag na de aankondiging van zijn lijsttrekkerschap alweer vertrokken. Wat blijkt, Géza had een vrij uitgesproken mening op extreemrechtse Erkenbrand bijeenkomsten en wou onder andere iedereen die niet-wit was deporteren en Nederland ombouwen naar een witte etnostaat. Kort daarna, kwam op 8 januari Henk om de hoek kijken bij Bingo FM, waarin hij antwoorde op de vraag “zou de ULU moskee ooit het symbool van Utrecht kunnen worden?” met “Wij hebben liever dat die afbrand, bij wijze van spreken”. De presentator was nogal verontwaardigd en gaf Henk de gelegenheid om de uitspraak terug te nemen, maar Henk weigerde en ging verder door Islam met nazisme te vergelijken. Nadat half twitter over deze uitspraak heen viel melde hij dezelfde avond dat het een wat “onhandige woordkeuze” was, zie de tweet hiernaast. Vervolgens was alles weer rustig want, zo melde Nu.nl en het Algemeen Dagblad, Henk heeft zijn excuses aangeboden. Dikke doei, dit zijn geen excuses Henk, ga het nog maar eens proberen. Bovendien, is dit wel normaal dan? Is het afbranden van een moskee daadwerkelijk zoveel erger dan het structureel uitroeien van een geloof met behulp van een politiemacht en fascistische wetten zoals het verbieden van de Koran en het sluiten van Moskeeën? Zal er een opstand komen als extreemrechts Moskeeën in de fik gaat zetten, maar niet als moslims worden onderdrukt door de staat om hun geloof uit te oefenen? Sinds wanneer is dit wel wel normaal? Het was meteen duidelijk, Henk van Deún had de toon gezet. Het werd tijd om wat onderzoek te gaan doen naar dit figuur.

 

De Deún
De loopbaan van Henk begon als opsporingsambtenaar bij de politie, later is hij doorgegroeid tot team coördinator van de sociale recherche in Nieuwegein. Krapuul.nl heeft het volgende te melden over deze functie; “van mensen die er hun beroep van gemaakt hebben op bijstandsmoeders te jagen koesteren wij sowieso geen hoge verwachtingen.” Daarnaast is Henk ook werkzaam geweest bij de FNV, als arbeidsvoorwaarde adviseur en vakbondsconsulent. Gelukkig heeft de FNV al afstand gedaan van de ideeën van Deun. Daarnaast worden ook nog trainingen in “digital intelligence” aangeboden door Henk van Deun Forensics.

Linkedin
Een snelle blik op de linkedin pagina van Henk, laat zien dat onder het kopje: “Goede doelen die Henk van Deun belangrijk vindt” verschillende doelen staan waaronder; “Burgerrechten en maatschappelijke actie” en “mensenrechten”. Nogal ironisch, aangezien er vorige jaar (16 mei 2017) enkel twee partijen VOOR het opzeggen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) waren, namelijk Forum voor Democratie en de PVV. Ai, wellicht even aanpassen Henk?

 

Twitter
Wie op de twitter van Henk zal kijken zal een mix vinden van klimaatverandering ontkennende bullshit en wat (passief) agressieve berichten voornamelijk gericht tegen de islam. Van objectieve berichtgeving, noch van goede bronnen is niet echt sprake, maar dat is natuurlijk nooit echt het parade paardje van de PVV geweest.

Klimaatverdeuning?
De naam “Droeftoeter Deun” komt pas echt tot zijn recht als we het gaan hebben over het Klimaat. Want nee, daar heeft Henk het niet zo op. Ik erger me nog niet eens aan het feit dat de beste man niet gelooft in klimaat verandering. Nee, ik erger me eraan dat er altijd van die ongelooflijke schijt websites aangehaald worden die zogenaamd het bewijs moeten leveren dat klimaat verandering onzin is. Om 1 zo’n argument onderuit te halen heb ik in de bijlage een voorbeeld toegevoegd. Dit voorbeeld gaat over de desbetreffende tweet van 19 februari (ik dacht laat ik maar een recent voorbeeld pakken).  Ik raad wel iedereen het aan om door te lezen, omdat dit soort websites vaak op dezelfde manier wetenschappelijke studies uit context rukken.  Het is precies deze redenering die ervoor zorgt dat veel mensen kritisch blijven tegenover klimaat verandering.  Want het lastige aan klimaatverandering is, dat het niet zo simpel is. Zo zullen er ook ongetwijfeld gletsjers (ijsmassa’s op het land) zijn die groter en kouder zijn geworden de afgelopen 100 jaar. Maar over het algemeen zien we dat de het overgrote merendeel van de gletsjers in massa afnemen of al verdwenen zijn.[1]

Afgezien van klimaatverandering speelt luchtverontreiniging ook een rol bij de gezondheid van mensen, maar over deze link wordt dan weer geen woord gerept. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meld dat luchtvervuiling gelinkt is aan hart en vaat ziekte, chronische ziektes zoals astma en longkanker.[2] Gek genoeg vindt Henk “gezondheid”  wel een belangrijk goed doel.

Vanuit alle het bovenstaande kan alleen maar geconcludeerd worden dat Henk van Deun  de personificatie is van het hypocriete uitgekauwde verhaal van de PVV. Namelijk jezelf beter presenteren dan dat je daadwerkelijk bent, wetenschappelijk onderzoek de papierbak in flikkeren als het je niet uitkomt en alle problemen op de islam afschuiven. Overigens staan de er aardig wat contactgegevens op de website van Henk. Wellicht handig voor personen die meer van directe actie houden. Bij wijze van spreken.

Dit artikel is geschreven door enkele Utrechtse antifascisten

1 https://nl.wikipedia.org/wiki/Terugtrekking_van_gletsjers_sinds_1850
2 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs313/en/

 

Bijlage klimaat

Graag wil 1 voorbeeld laten zien, waarom het twitter account van Deún precies zo tenenkrommend is. Persoonlijk heb ik dit voorbeeld gekozen om dat het relatief makkelijk te zien is waar het fout gaat en om dat het een vrij recent voorbeeld is. We pakken een kansloze tweet, zoals er zoveel te vinden zijn op de zijn twitter pagina.


Vervolgens, gaan we doorklikken op de link (1). En er verschijnt een figuur. Hartstikke mooi. Aan deze grafiek zien we dat de temperatuur van het oppervlakte water in de Irminger Sea niet veel is veranderd de laatste 200 jaar. Het in 2015 zelfs kouder geworden. Potverdrie, had Henk dan toch gelijk ? En waar ligt deze Irminger Sea ?
Ik besloot om de desbetreffende studie op te zoeken.(2) En ik vond het hele figuur en de bijbehorende tekst, die hieronder staan weergegeven. Wat meteen opvalt is dat bij plaatje A, alles rood gekleurd is behalve 1 gebied bij Groenland. Rood betekent in dit figuur dat het warmer dan gemiddeld is, en fel rood betekent dat er zelf temperatuur records zijn gebroken. Let wel op dit is alleen data van januari – augustus 2015. Bij plaatje B zien we het plaatje die we al eerder hebben gezien. En bij plaatje C is er een stijging te zien is in temperatuur vanaf ~1900 tot nu. De tekst stelt dat dit de temperatuur verandering is van het gehele noordelijke halfrond.

“(a) NOAA map of temperature percentiles from September 2015. The map was obtained from http://www.ncdc.noaa.gov/temp-and-precip/global-maps/. On NOAA maps from early to mid-2015 the cold anomaly in the eastern subpolar gyre stood out. On later maps more cold anomalies appeared. (b) Annual (January to December) mean SST in the Irminger Sea from ERSST. (c) Annual mean Northern Hemisphere temperature anomaly from GISSTEMP.” Image taken directly from de Jong and de Steur (2016)

Wellicht dat je nu al wel kan raden waar deze Irminger Sea ligt. Ja inderdaad op het enige fucking donker blauwe plekje op de wereldkaart ligt de Irminger Sea. Over algemene temperatuur stijgingen word niks gezegd, nee dat kleine blauwe stukje wordt aangekaart als het bewijs dat het klimaat niet aan het veranderen is en dat de aarde of oceaan niet opwarmt.

Details;

Wie nauwlettend naar de grafieken B en C kijkt ziet dat de temperatuur verschillen wat anders zijn. Bij grafiek B is het de absolute temperatuur van het oppervlakte water, en bij grafiek C staat er Temperature Anom. Temperature anom staat voor temperature anomoly wat zich vertaald in temperatuur afwijking.  Wat ze doen in deze grafiek is dat de temperaturen tussen 1890 en 2015 vergeleken worden met een gemiddelde temperatuur. Op die manier kan gekeken worden of de temperatuur door de jaren heen gemiddeld gezien stijgt of daalt. Als je kijkt naar grafiek C zie je dat in 2015 de grafiek op het hoogst staat, ongeveer een temperatuur afwijking van 1.1 graden celcius. Dit houdt dus in dat in 2015 de temperatuur 1.1 graden hoger is dan het gemiddelde waarmee het vergeleken is. ERSST staat voor Extended Reconstructed Sea Surface Temperature en GISSTEMP staat voor temperatuur gemeten door middel van satellieten. Alhoewel de modellen verschillen, zijn beide aan elkaar gecorreleerd en worden er geen significante verschillen in temperatuur variatie verwacht. Daarom kunnen we ze toch met elkaar vergelijken.

1: http://notrickszone.com/2018/02/18/greenland-antarctica-and-dozens-of-areas-worldwide-have-not-seen-any-warming-in-60-years-and-more/#sthash.pmd1qimt.AiDoYC8B.uxfs

2: de Jong, M. F., and L. de Steur (2016), Strong winter cooling over the Irminger Sea in winter 2014–2015, exceptional deep convection, and the emergence of anomalously low SST, Geophys. Res. Lett., 43, 7106–7113, doi:10.1002/2016GL069596.