Hamer en Zwaard


Het hamer en zwaard logo is een relatief onbekend nazi symbool ten opzichte van de Totenkopf of de Wolfsangel, maar heeft wel een flinke opmars gemaakte de laatste jaren. De reden van deze  onbekendheid ligt inde geschiedenis, het logo werd namelijk gebruikt door de aanhangers van de´´linkervleugel´´ van het nationale socialisme.


De macht van deze “linkervleugel”, waar ook de SturmAbteilung (SA) onder viel,lag voornamelijk bij de broers Gregor en Otto Strasser. Nadat de broers Strasser de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) van Hitler werden uitgezet, richtte OttoStrasser in 1930 het Zwart Front op. Het Zwart Front was een paramilitaireorganisatie, die een sterk antikapitalistische boodschap uitdroeg. Dezeorganisatie gebruikte het hamer en zwaard symbool.

Het hamer en waard symboliseert de door de nazi’s gewenste volksgemeenschap van soldaten en arbeiders. Dit in tegenstelling tot het hamer en sikkel symbool van de communisten dat de verbintenis van arbeiders en boeren symboliseert.

Het Zwart Front hield op met bestaan tijdens de nacht van de lange messen 1934, toen de Schutzstaffel (SS) van Heinrich Himmler de top van de SA arresteerde en vermoorde. Ook Gregor Strasser werd toen vermoord. Otto was eerder al gevlucht uit Duitsland.

Het symbool dook pas rond 1970 weer op. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt door de aanhangers van Strasser. Met name de autonome nationalisten zoals de Freie kameraden in Duitsland en de autonome nationalistische socialisten in Nederland. Buiten Europa wordt het teken niet echt gebruikt. Het hamer en zwaard logo wordt ook gebruikt als een vervanging van het hakenkruis aangeziendeze in veel landen verboden is.

Antifa Utrecht

Ps. De fascistische splinterorganisatie met de naam “Zwart front” die in Nederland rond 2012 is opgericht verdween weer van het toneel rond 2017.

Hamer en Zwaard logo