Zwarte Pieten Actiegroep in Utrecht 17 november

Afgelopen zondag 17-11 kreeg Antifa Utrecht een melding dat er zwarte pieten (ZP) rond liepen in het centrum van Utrecht.

Enkele mensen van Antifa Utrecht zijn toen polshoogte gaan nemen. Het ging om een groep van 8 gesminkte- en een ongesminkte persoon. Er werd al snel geconstateerd dat deze ZP niet bij de officiële intocht van sinterklaas in Utrecht hoorden. Er waren al vermoedens dat het een extreemrechtse groep was. Pegida was een eerste gok, aangezien ze de dag ervoor in Apeldoorn aanwezig waren. Al vrij snel was het duidelijk dat het om de Zwarte Pieten Actiegroep ging aangezien Hugo Kuijper meteen herkend werd. Voorgaande jaren heeft deze groep zich ook laten zien in meerdere steden, waaronder een school in Utrecht.

De groep liep vanuit de binnenstad richting het centraal station. Ter hoogte van Hoog Catharijnestonden ze nog enkele groepsfoto´s te maken.  Een activist zag dit en liep naar ze toe om hen te filmen. Terwijl de activist dit deed werd die aangevallen door de ongesminkte persoon in de groep die de telefoon probeerde af te pakken. We hebben de activist toen direct ontzet en de racisten duidelijk gemaakt dat ze niet welkom waren.

Tijdens het geduw en getrek uiten de ZP dreigementen, de antifascisten lieten zich niet van hun stuk
brengen en hielden de racistische ZP op een afstand. Deze maakten daarop rechtsomkeert de stad weer uit.

Met de geleidelijke afname van blackface karikaturen tijdens de intocht van sinterklaas is het de verwachting dat zwarte piet steeds meer een speerpunt van (extreem)rechts gaat worden. Dit incident laat zien dat in steden waar zwarte piet niet meer in de officiële intocht voorkomt er acties van extreem rechtse figuren verwacht kunnen worden.