VRIJHEID VOOR DE KOERDEN!

VRIJHEID VOOR DE KOERDEN!

Vorige week woensdag, op 31 januari, kregen we via de gebruikelijke kanalen een bericht over een demonstratie van Koerden om 18:00 op Utrecht Centraal. Ze wilden gaan demonstreren tegen de inval in Afrin door de Turkse staat. Vier dagen eerder was er ook al een demonstratie geweest in Amsterdam. Enkele activisten van Antifa Utrecht zijn naar de demonstratie gegaan. We stonden in solidariteit tussen de Koerden met onder andere een zwart rode vlag en deelden stickers uit waarop stond: “make fascists afraid again”. Er werden meerdere goede gesprekken gevoerd met de mededemonstranten, die het konden waarderen dat we er waren. De groep bestond uit mensen van verschillende generaties die leuzen riepen als: “Erdoğan, moordenaar!” en “Afrin: vrij, vrij, vrij!” Koerdische vlaggen werden uitgedeeld en de circa 100 demonstranten waren bijzonder strijdbaar.

Vlak na het beginnen van de demonstratie, die in de grote stationshal aan de Jaarbeurszijde plaatsvond, dook er een jonge groep Turkse AKP-fascisten op met zeer grote Turkse vlag. Enkele van die tegendemonstranten maakten het gebaar van de grijze wolven. Met de middelste 2 vingers op de duim en de anderen recht omhoog provoceerden de grijze wolven de groep demonstrerende Koerden. Verschillende keren renden de Turkse nationalisten op de groep Koerden af, duidelijk op zoek naar fysieke confrontatie. De politie had uiteindelijk de gehele groep Koerdische demonstranten omsingeld, volgens de agenten deden ze dit voor hun eigen veiligheid. Door de omsingeling konden de ov-poortjes tijdelijk niet gebruikt worden door reizigers op Utrecht centraal.

Rond kwart voor zeven werd de demonstratie zelf beëindigt. Maar de groep mocht nog niet weg.  De demonstranten werden niet staande gehouden of gearresteerd, maar ze mochten tegelijkertijd niet zelf hun weg vervolgen. Uiteindelijk is de gehele groep naar het busplatform beneden geleid en in overvolle bussen geheel onverwacht en onaangekondigd naar Utrecht Lunetten gebracht. Daar heeft de groep nog een klein uurtje moeten wachten voordat men weg mocht. De politie verbood de groep om via Utrecht centraal te reizen, omdat er aldaar nog steeds Erdoğan-aanhangers aanwezig waren.

Als Antifa Utrecht uiten we onze solidariteit met de Koerden. We laten ons niet tegenhouden door de politie of door Turkse nationalisten. Vrijheid voor het Koerdische volk.

Solidariteit kan een wapen zijn!
Stop de aanvallen op Koerden!

Antifa Utrecht